Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τι θα συμβεί αν ρίξεις μια σακούλα σκουπιδιών μέσα σε ηφαίστειο; [video]

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στη λίμνη λάβας του ηφαιστείου Erta Ale στην Αιθιοπία και χρησιμοποιήθηκε μια σακούλα με σκουπίδια 30 κιλών. Η ρίψη της σακούλας έγινε από ύψος 80 μέτρων με απώτερο στόχο να δουν οι επιστήμονες τι θα γινόταν αν...
έπεφτε στο ηφαίστειο ένας άνθρωπος.

Ας πούμε πως το ηφαίστειο δεν αντέδρασε και πολύ ήρεμα...



Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τα 10 πιο «καυτά» μέρη του πλανήτη!


Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο καυτός ήλιος αλλά και η ασφυκτική ζέστη κυριαρχούν στα 10 πιο «καυτά» μέρη του πλανήτη, όπου η λέξη «δροσιά» αποτελεί μια εντελώς άγνωστη έννοια! Συχνά μόνο λίγα άγρια ζώα αλλά και μερικά φυτά που αντέχουν στην ξηρασία αποτελούν τους μόνους «κατοίκους», ενώ σε όσες από τις περιοχές διαμένουν κάποιοι άνθρωποι η καθημερινότητά τους είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού το «κλιματικό ψήσιμο» είναι γι’ αυτούς αναπόφευκτο!
10. Μάλι, Αφρική
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Η θερμοκρασία φτάνει συχνά στους 43,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη διαβίωση των ανθρώπων. Αν και η χώρα είναι κατά βάση αγροτική, οι καλλιέργειες επηρεάζονται από τη μεγάλη ζέστη, με αποτέλεσμα η χώρα να περνάει μεγάλες περιόδους οικονομικής ύφεσης. Το Μάλι είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες της Δυτικής Αφρικής, παρόλους τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του ουρανίου, με το ζεστό κλίμα να επιδεινώνει την κατάσταση.
9. Αριζόνα, ΗΠΑ
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Μία από τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και η 16η πιο πυκνοκατοικημένη στη χώρα, η Αριζόνα χαρακτηρίζεται ως «καυτή πόλη», με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Παρόλα αυτά οι χειμερινές χιονοπτώσεις στις οροσειρές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας συντελούν κατά πολύ στο να ξεφεύγουν κάπως οι κάτοικοι από το διαρκές «ψήσιμο»!
8. Έρημος Καλαχάρι, Νότια Αφρική
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Κάθε χρόνο η έρημος Καλαχάρι «χτυπά» θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις φτάνουν πλέον μόλις τα 3 εκατοστά ετησίως! Παλιότερα, στην έρημο αυτή υπήρχε αρκετό νερό που σχημάτιζε μικρά ποτάμια, κατά μήκος των οποίων ζούσαν πολλά άγρια ζώα. Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η μείωση του ζωικού πληθυσμού στην περιοχή είναι ραγδαία.
7. Tirat Tsvi, Ισραήλ
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Σε ένα από τα πιο καυτά μέρη του πλανήτη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 47 βαθμούς Κελσίου, βασικά χαρακτηριστικά αποτελούν το βραχώδες έδαφος και οι περίοδοι μεγάλης και αφόρητης ξηρασίας.  Η εν λόγω περιοχή αποτελεί τόπο κατοικίας μιας μερίδας φανατικών πιστών Ισραηλινών, ενώ λόγω της μεγάλης ζέστης οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι.
6. Τυνησία, Αφρική
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Όποιος επισκεφθεί την Τυνησία για πρώτη φορά, σύντομα θα διαπιστώσει για ποιο λόγο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καλύπτει με ρούχα το σώμα του καθόλη τη διάρκεια της μέρας.  Ο ήλιος είναι καυτός και η ζέστη αφόρητη, ενώ οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα, ενώ το υπόλοιπο από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τροπικά δάση. Παρά το γεγονός ότι η Τυνησία είναι απίστευτα ζεστή χώρα, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους.
5. Dallol, Αιθιοπία
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Ως ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της γης, το Dallol «χτυπά» νούμερα πάνω από 53 βαθμούς Κελσίου! Σε αυτό συντελεί και η παρουσία πολλών θερμών πηγών αλλά και ενός ηφαιστείου στην περιοχή, οι καυτοί ατμοί των οποίων -σε συνδυασμό με τη μυρωδιά από το θειάφι- κάνουν την παραμονή εκεί σχεδόν αδύνατη.
4. Oodnadatta, Αυστραλία
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Η Αυστραλία είναι γνωστή για τις κοσμοπολίτικες πόλεις της και έτσι δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει το όνομα «Oodnadatta». Πρόκειται για την τέταρτη πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο, όπου κατοικούν περίπου 8.000 άτομα, αντιμετωπίζοντας καθημερινά θερμοκρασίες της τάξης των 55 βαθμών Κελσίου.
3. El Azizia, Λιβύη
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Η πόλη El Azizia είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Jafara στη Λιβύη και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Αν και οι θερμοκρασίες είναι γενικά υψηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους, υπάρχουν φορές που ο υδράργυρος ξεπερνά κάθε όριο, προσεγγίζοντας τους 57 βαθμούς Κελσίου. Η πόλη έχει περίπου 280.000 άτομα πληθυσμό,  που ασχολούνται με το εμπόριο και την κτηνοτροφία.
2. Έρημος Dasht-e Lut, Ιράν
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Η 25η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου βρίσκεται στη δεύτερη θέση της «καυτής» λίστας, φθάνοντας αισίως τους 71 βαθμούς Κελσίου στο πιο hot σημείο της! Κι αυτό, βέβαια, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί, καθώς η εν λόγω έρημος είναι μόλις και μετά βίας κατοικημένη από λίγους νομάδες, που τη διασχίζουν κατευθυνόμενοι προς τα πιο δροσερά μέρη της χώρας.
1. Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια & Νεβάδα, ΗΠΑ
perierga.gr - Τα 10 πιο "καυτά" μέρη του πλανήτη!
Το λέει και το όνομά της, άλλωστε, καθώς η ζέστη εδώ είναι απλώς… θανατηφόρα! Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 75 βαθμούς Κελσίου, η Κοιλάδα του Θανάτου απλώνεται στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νεβάδα και λαμβάνει επάξια το Νο1 στη λίστα. Λόγω του αδυσώπητα ζεστού κλίματος, πολύ λίγοι άνθρωποι ζουν εδώ και μόνο μερικά άγρια ζώα μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή κατοικούσε παλιότερα η φυλή των ιθαγενών Αμερικανών Timbisha.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ένα απίθανο βίντεο με μοναδικές στιγμές από extreme sports! [Video]


Απολαύστε όλοι το παρακάτω βίντεο, όπου μέσα από αυτό, θα έχετε την ευκαιρία να "ζήσετε" μοναδικές στιγμές, από τα καλύτερα και πιο extreme αθλήματα...



Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!


Λίγες είναι οι φορές που έχουμε την ευκαιρία να δούμε το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο και μάλιστα σε εντυπωσιακές μεγεθύνσεις από 1-5 νανόμετρα. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό για ό,τι κρύβει ο καθένας από εμάς μέσα στο σώμα του, αφού κάθε εικόνα ξεχωριστά αποτελεί από μόνη της ένα σπάνιο έργο τέχνης. Από τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέχρι τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα και τα σπερματοζωάρια, όλα δείχνουν πως το σώμα μας είναι ένας μαγικός κόσμος…
1. Βλεφαρίδες
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Ποιος να το φανταζόταν ότι οι βλεφαρίδες στο μάτι του θα είχαν τέτοια όψη! Σαν καταπράσινα φύκια στο βυθό μοιάζουν τα ματόκλαδα που υπάρχουν στη βάση του ματιού και σκοπό έχουν να προστατεύουν την περιοχή από εξωτερικούς «εισβολείς»!
2. Ερυθρά αιμοσφαίρια
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Τι κι αν μοιάζουν με κατακόκκινες καραμελίτσες, αυτά τα ερυθροκύτταρα ή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ο πιο πολυπληθής τύπος κυττάρου του αίματος και ο βασικός μηχανισμός που διαθέτουν τα σπονδυλωτά για τη μεταφορά οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του οργανισμού, μέσω της ροής του αίματος εντός του κυκλοφορικού συστήματος.
3. Σπασμένη τρίχα
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Μοιάζει με διαβρωμένο ασβεστολιθικό πέτρωμα(!) ή σπασμένο κομμάτι ξύλου! Και όσον αφορά τη δεύτερη παρομοίωση, είμαστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αφού πρόκειται για κάτι σπασμένο, αλλά όχι ξύλο! Μια τριχούλα είναι από το τριχωτό της κεφαλής, που έσπασε εξαιτίας της έλλειψης σωστής ενυδάτωσης. Ένα καλό κοντίσιονερ θα μας σώσει!
4. Αρτηρία
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανα του σώματος αν και έτσι όπως τη βλέπω μου θυμίζει μισοτελειωμένο και παλιομοδίτικο πλεκτό κασκόλ της γιαγιάς μου.
5. Σπερματοζωάρια
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Μικρά αλλά θαυματουργά, τα γεννητικά κύτταρα των ζωικών οργανισμών μοιάζουν με γυρίνο βατράχου, έχουν κεφάλι, λαιμό και ουρά και το μήκος τους είναι περίπου 0,05 χιλ. Το κεφάλι προστατεύεται από ένα μεγαλούτσικο «καπέλο», που περιέχει ένζυμα και βοηθά το σπερματοζωάριο να διαπεράσει τη μεμβράνη του ωαρίου.
6. Λεπτό έντερο
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Τα εντυπωσιακά χρώματα στις πτυχές του λεπτού εντέρου παραπέμπουν σε κάποιον θαλάσσιο οργανισμό στο βυθό της Καραϊβικής, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το όργανο του πεπτικού συστήματος στο οποίο απορροφώνται οι θρεπτικές ουσίες της τροφής.
7. Πνεύμονας
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Σίγουρα πρόκειται για την εσωτερική επιφάνεια πνεύμονα μη καπνιστού, αν κρίνω από το ροζ χρώμα! Οι κοιλότητες είναι οι κυψελίδες, εκεί όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων με το αίμα.
8. Νεύρα
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Ή καλύτερα το τελείωμα ενός νεύρου στο ανθρώπινο σώμα. Σαν «φουτουριστικό μάτι» με πράσινους, γαλάζιους και πορτοκαλί κόκκους, βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας…
9. Ωάριο
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Ολοστρόγγυλη, ανάγλυφη μοβ μπάλα, που θα μπορούσε κάλλιστα να στολίσει ένα «προχωρημένο» χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ωάριο επάνω στο κεφάλι μιας καρφίτσας!
10. Γλώσσα
perierga.gr - Το ανθρώπινο σώμα στο μικροσκόπιο!
Και για την ακρίβεια, ένας γευστικός κάλυκας της γλώσσας από τους 10.000 που «ασχολούνται» με την ανίχνευση αλμυρών, γλυκών, ξινών και πικρών γεύσεων. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για κάτι πολύ πικάντικο, κάποιοι από αυτούς καταστρέφονται εντελώς!

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τροχαίο δυστύχημα που σοκάρει στη Ρωσία

Οι παγωμένοι δρόμοι της Ρωσίας είναι δυστυχώς γνωστοί για αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ενώ η συγκεκριμένη χώρα κατέχει το ρεκόρ σε τροχαία δυστυχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην περιοχή Petushki στον αυτοκινητόδρομο Μ-7, ένα ημιφορτηγό της Nissan έχασε τον έλεγχο και χτύπησε σε ένα μικρό φορτηγό.
Δυστυχώς όμως το Nissan μετά την πρώτη σύγκρουση ξεκίνησε μια ανεξέλεγκτη πορεία και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, όπου κυριολεκτικά συνθλίφτηκε από ένα φορτηγό που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα.
Η σοκαριστική σκηνή καταγράφηκε από την κάμερα ενός οδηγού που ακολουθούσε. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σκληρό βίντεο.









Η δημοσιογράφος που συντάσσει το άρθρο το οποίο ανέδειξε τόσο το βίντεο όσο και το θέμα, συμβουλεύει μάλιστα τους Ρώσους οδηγούς όχι μόνο να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης, αλλά και να έχουν dash-cams (προσαρμοσμένες κάμερες στο παρμπρίζ) στο αυτοκίνητο τους για να καταγράφουν τα τροχαία ατυχήματα και να τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο για λόγους παραδειγματισμού αλλά και για να επιστήσουν την προσοχή.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι Ρωσικές αρχές αποσιωπούν τα ατυχήματα και δε παρουσιάζουν ανάλογες εικόνες στη ρωσική τηλεόραση, η ανάγκη δημοσιοποίησης των βίντεο αυτών γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός σύμφωνα με τη  Marina Galperina που υπογράφει το άρθρο. Όσο σκληρό κι αν είναι το εν λόγω βίντεο, είναι μαι καθημερινή πραγματικότητα για τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους του ρωσικού δικτύου.
Εκτός από την κάκιστη κατάσταση των δρόμων που όπως φαίνεται δεν είναι μόνο ελληνική παθογένεια, αιτία των δυστυχημάτων είναι όπως επισημαίνεται και η χρησιμοποίηση δεξιοτίμονων αυτοκινήτων τα οποία εισάγονται από την Ιαπωνία και πωλούνται στη χώρα σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Η πόλη μάλιστα που έχει τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, είναι το Vladivostok.
Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα, υπάρχει η μόδα των αγώνων ταχύτητας "Drift" με τους "The Drifters of Vladivostok" να παρουσιάζονται σε πολλά βίντεο στο διαδίκτυο. Τόσο τα αυτοκίνητα τους, όσο και τα θανατηφόρα ατυχήματα τους.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!


Ο δρόμος Overseas Highway συνδέει τα Florida Keys, ένα αρχιπέλαγος 1.700 νησιών που εκτείνεται βορειοδυτικά της Φλόριντα, με την ηπειρωτική χώρα, μετά από μία εκπληκτική διαδρομή τεσσάρων περίπου ωρών πάνω από τον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
Στην ουσία πρόκειται για ένα σύνολο 42 γεφυρών από νησί σε νησί, συνολικού μήκους 205 χιλιομέτρων, που συνθέτουν έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς δρόμους στον κόσμο, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1938.
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
Λόγω της φυσικής ομορφιάς των νησιών, που συγκέντρωναν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και της ανάγκης για ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά, που μέχρι τότε γινόταν μόνο από τη θάλασσα, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου… πάνω στον ωκεανό.
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
Το πιο όμορφο θαλασσινό τοπίο απλώνεται δεξιά κι αριστερά, καταγάλανα νερά και εντυπωσιακοί ύφαλοι, κατάλευκες παραλίες αλλά και απίστευτες ανατολές και ηλιοβασιλέματα σε κάθε σημείο του δρόμου, κάνουν χωρίς αμφιβολία τους οδηγούς να θέλουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο… δρόμο.
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τον αυτοκινητόδρομο Overseas Highway σαν… τουριστικό προορισμό, προκειμένου να απολαύσουν την ασυνήθιστη  διαδρομή! Highlight: Μια στάση στην άκρη του δρόμου θαυμάζοντας τον ιδιαίτερο «χορό» των δελφινιών πάνω στο νερό… επιβάλλεται, και με το παραπάνω!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!
perierga.gr - Overseas Highway: Οδηγώντας πάνω στον ωκεανό!

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ένα μόλις δολλάριο μπορεί να αλλάξει πολλά!


Ο τίτλος της ταινίας, που σκηνοθέτησε η Sharon Wright (www.shesalwayswright.com), είναι:
Change For A Dollar
Is he asking for Change, or is he asking for CHANGE?. Ζητάει λίγα ψιλά(change) ή ζητάει ΑΛΛΑΓΗ (change), μας βάζει να αναρωτηθούμε η ταινία.
Το λογοπαίγνιο με τη λέξη change = ψιλά, νομίσματα αλλά και αλλαγή, δεν είναι δυνατό στην ελληνική γλώσσα, αλλά το μήνυμα της ταινίας είναι τόσο δυνατό, που λίγη σημασία έχει η μετάφραση.
Η ταινία έχει αποσπάσει εκπληκτικές κριτικές, βραβεία αλλά κυρίως την αποδοχή του κοινού.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Το θαύμα του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον μικρό Ηλία.

15Ο μικρός Ηλίας διεγνώσθη ότι έπασχε από λευχαιμία. Ο π. Σωσίπατρος ο οποίος είναι ο θείος του μικρού αγοριού ήταν επί πολλούς μήνες δίπλα στον ανεψιό του σε νοσοκομείο της Αθήνας μαζί με τον συνεφημέριό του π. Γρηγόριο. Η κατάσταση της υγείας του -μερικών μηνών- βρέφους ήταν πολύ κρίσιμη και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές ελπίδες στους οικείους.


Ο π. Σωσίπατρος και οι οικείοι του εναπόθεσαν όλες τις ελπίδες τους στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό και καθημερινά έψαλλαν την παράκληση του Αγίου ελπίζοντας στο θαύμα. Η πίστη στον Άγιο Λουκά ότι θα επέμβει για άλλη μία φορά θαυματουργικά τελικά ενήργησε και ο Άγιος δια θαυμαστού τρόπου έδειξε ότι είναι παρών και ότι θα θεραπεύσει τον μικρό Ηλία.


Το θαυμαστό γεγονός μας το διηγήθηκε ο π. Σωσίπατρος: « Ο μικρός Ηλίας ήταν κάποιων μηνών και οι γιατροί διέγνωσαν ότι έχει λευχαιμία. Εγώ μαζί με τον π. Γρηγόριο κάναμε βάρδιες στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Παραμονή της κοιμήσεως του Αγίου Λουκά δηλαδή 10 Ιουνίου ο π. Γρηγόριος αργά το βράδυ έφυγε από το νοσοκομείο για να ξεκουραστεί και άφησε εμένα στο πόστο του ...;. Αφού κάθησα δίπλα στον μικρό Ηλία κοιτώντας το παιδί άρχισα για άλλο ένα βράδυ να προσεύχομαι στον Άγιο Λουκά ...




- Άγιε Λουκά θεράπευσε τον δούλο σου Ηλία ... Άγιε Λουκά θεράπευσε τον δούλο σου Ηλία ... Άγιε Λουκά θεράπευσε τον δούλο σου Ηλία ...όμως δεν πρόλαβα καλά καλά να τελειώσω την προσευχή μου και χτυπά το κινητό τηλέφωνό μου ...ήταν ο π. Γρηγόριος ο οποίος με μία τρομαγμένη-συγκινημένη- τρεμάμενη αλλά και χαρούμενη φωνή μου λέγει:


- π. Σωσίπατρε ... ο Άγιος Λουκάς έκανε και πάλι το θαύμα του!!
Τι είχε γίνει; Όταν έφυγε από το νοσοκομείο πήρε ένα ταξί για να τον πάει στο σπίτι που έμενε ...λίγο πριν φτάσουν λοιπόν στο σπίτι ο άγνωστος ταξιτζής ρωτά τον π. Γρηγόριο:
-Πάτερ όλα καλά;
Ο π. Γρηγόριος απαντά αμήχανα :
- Όλα καλά ...;
Ο ταξιτζής όμως επιμένοντας ξαναρωτά:
-Πάτερ όλα καλά;
Ο π. Γρηγόριος μην θέλοντας να συνεχίσει την συνομιλία μαζί με τον άγνωστο ταξιτζή και νομίζοντας ότι τυπικά του έκανε την ερώτηση αυτή μιας και σίγουρα τον έβλεπε στενοχωρημένο απαντά και πάλι κοφτά:
-Όλα καλά ...; Και τότε ο ταξιτζής του λέγει:
-π. Γρηγόριε αυτό το παιδί που φροντίζετε και ο οποίο δεν είναι δικό σας θα γίνει καλά!
Ο π Γρηγόριος σάστισε προς στιγμή και απευθυνόμενος στον άγνωστο τον ρωτά:
-Πώς ξέρετε για το παιδί; Για εμένα; Για όλα αυτά;
Και ο ταξιτζής του απαντά:
-Μην ρωτάς πολλά πάτερ ...;αυτό να ξέρεις, ότι το παιδί που φροντίζετε αλλά δεν είναι δικό σας θα γίνει καλά!
Ο μικρός Ηλίας στα χέρια του π. Σωσιπάτρου


Με αυτά τα λόγια το ταξί σταμάτησε και ο π. Γρηγόριος συγκλονισμένος έδωσε το χρηματικό αντίτιμο στον άγνωστο.. που όμως γνώριζε τα πάντα. Ο ταξιτζής πήρε τα χρήματα έδωσε τα ρέστα και εξαφανίστηκε.
Δεν γνωρίζω εάν ο ταξιτζής αυτός ήταν ο Άγιος Λουκάς ή εάν ο Άγιος μίλησε δια μέσου αυτού του ανθρώπου, αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο μικρός Ηλίας από εκείνο το βράδυ, από εκείνη την ώρα άρχισε να γίνεται όλο και καλύτερα ...;ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός τον θεράπευσε!»
Ο μικρός Ηλίας είναι άλλο ένα ζωντανό θαύμα του Αγίου Λουκα Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και Θαυματουργού που αγγίζει και συγκλονίζει κάθε καρδιά.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μεταλλικό κουτάλι λιώνει στο νερό!


Κάπως έτσι μας κάνουν και σκεφτόμαστε οι επίδοξοι «μάγοι» και ταχυδαχτυλουργοί του κόσμου και στη συνέχεια αναρωτιόμαστε «μα είναι ποτέ δυνατόν;»! Κι όμως! Για όλα υπάρχει μια εξήγηση, και μάλιστα πολύ πειστική, αρκεί να μην μείνεις μόνο στην εικόνα. Στο βίντεο που ακολουθεί, τα πάντα είναι ξεκάθαρα: από το ποτήρι με το νερό μέχρι το μικρό μεταλλικό κουταλάκι, το οποίο -ω! του θαύματος- μόλις έρθει σε επαφή με το υγρό λιώνει ως διά μαγείας! «Μαγεία», είπατε; Όχι, φίλοι μου! Μόνο καλή γνώση της Χημείας… Και μη φανταστείτε κανένα οξύ ή τίποτα τέτοιο. Το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το κουταλάκι κάνει τη διαφορά και κατ’ επέκταση τους θεατές να μένουν άφωνοι! «Γάλλιο» ονομάζεται και είναι ένα σπάνιο αργυρόλευκο μέταλλο, μαλακό και εύτηκτο, με «ιδιόμορφες» ιδιότητες και απροσδόκητη… συμπεριφορά. Λιώνει μέσα στη χούφτα του χεριού ή αν το βυθίσουμε σε ζεστό νερό, ενώ δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Το βρίσκουμε στις πλακέτες ηλεκτρονικών μικροσυσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά και ως βασικό… συστατικό σε μαγικά κόλπα και φάρσες επίδοξων… ταχυδακτυλουργών. Γι’ αυτό πριν εκπλαγείτε από το ακόλουθο βίντεο, σκεφτείτε…

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο πρώην «Μηχανόβιος» και νυν Μοναχός πατήρ Σωφρόνιος

...ζούσε την τρέλα της νεότητός του με μοτοσυκλέτα πολλών κυβικών και από ταχύτητα μέγιστη 150 χιλιόμετρα ανά ώρα πού ήταν ρυθμισμένη... μετά από μεταποίηση της μηχανής, έφτασε να τρέχει με 230 χιλιόμετρα ανά ώρα. Επιδιδόταν δε και σε αυτοσχέδιους συναγωνισμούς με άλλους παρομοίους του με μεγάλα χρηματικά στοιχήματα 400 και 500 χιλιάδες δραχμές.

Όμως ένα απόγευμα στους είδικούς δρόμους πού επέλεγαν να τρέξουν (τους υποτίθεται χωρίς μεγάλη κυκλοφορία αυτοκινήτων), κατά την ώρα ενός αυτοσχέδιου συναγωνισμού παρά την προσπάθειά του να αποφύγει ένα αυτοκίνητο, έγινε σφοδρή σύγκρουση και πετάχτηκε 10 μέτρα μακριά μέσα σε ένα χαντάκι έξω από το δρόμο.

Η μοτοσυκλέτα βεβαίως διαλύθηκε και ο ίδιος υπέστη θανάσιμα τραύματα. Τον περισυνέλεξαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Μετά από την επιβεβαίωση των ιατρών, τον οδήγησαν κατευθείαν στο νεκροτομείο, όπου ένας νοσοκόμος – νεκροτόμος ανέλαβε να τον πλύνει και να τακτοποιήσει τα εγχυμένα σπλάχνα του προκειμένου να τον παραλάβει το γραφείο τελετών πού είχαν στείλει οι συγγενείς του.

Είχαν περάσει περίπου 8 ώρες από το συμβάν. Εκείνη την στιγμή ανοίγει τα μάτια του, σηκώνεται και κάθεται στο μαρμάρινο τραπέζι του νεκροτομείου. Ο νοσοκόμος έντρομος βάζει τις φωνές και αρχίζει να τρέχει προς την έξοδο πανικόβλητος. Αμέσως καταφθάνουν οι ιατροί, τον παραλαμβάνουν και τον οδηγούν στο χειρουργείο όπου μετά από τις απαιτούμενες προσπάθειες «συναρμολόγησης» άρχισε να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης.

Παρέμεινε αρκετό χρονικό διάστημα εως ότου θεραπεύτηκε πλήρως και εξήλθε από το νοσοκομείο υγιής. Στη συνέχεια δι΄ αγνωστους δι΄ ημάς λόγους, γνωστούς όμως εις τον ίδιον, εξεδήλωσε την επιθυμία να γίνει μοναχός!

Ο ίδιος διηγείται:… όταν μετά την σύγκρουση τραυματίστηκα θανάσιμα (κατά την δήλωση των ιατρών) ένοιωσα ότι βγήκα από το σώμα μου και αιωρούμενος πέρασα κατά περίεργο τρόπο ανάμεσα από μία κολόνα της ΔΕΗ χωρίς να συγκρουστώ μαζί της.

Στη συνέχεια βρέθηκα σε ένα περιβάλλον με μισοσκόταδο και τελείως κενό. Ένοιωθα πανάλαφρος σαν πούπουλο να αιωρούμαι σ΄ αυτό το κενό και πολύ περίεργος για το πού βρισκόμουν και τι μου ειχε συμβεί.

Ενώ περιπλανιόμουνα για αρκετό χρόνο, άρχισα να διακρίνω μία φωτεινή γυναικεία μορφή να με πλησιάζει μέσα σ΄ ένα ολόφωτο λευκό νέφος. Όταν πλησίασε αρκετά διέκρινα ότι είχε μία υπερκόσμια γλυκιά έκφραση.

Αμέσως την συνέκρινα με τις αγιογραφίες πού είχα δει στους ιερούς ναούς όταν με πήγαινε μικρό παιδί η μητέρα μου και συμπέρανα ότι ήταν η μορφή της Ύπεραγίας Θεοτόκου.

… ήρθα για τα δάκρυα της μάνας σου…. εσύ θα ζήσεις, θα ζήσεις και θα Μας υπηρέτησης….

μού είπε με γλυκό και ειρηνικό ύφος και σιγά σιγά άρχισε να χάνεται.

Μετά από αυτό όλα σαν να έσβησαν, ένοιωσα να διαλύομαι και μία δύναμη να με απορροφά με ορμή και να με κατευθύνει κάπου. Αμέσως ένοιωσα σαν να ξύπνησα από λήθαργο. Βρέθηκα γυμνός με ένα πολυτραυματισμένο σώμα στο μαρμάρινο τραπέζι του νεκροτομείου, ενώ ταυτόχρονα άκουγα κάτι (σαν ουρλιαχτά) από έναν άνθρωπο καθώς απομακρυνόταν τρέχοντας προς την πόρτα…

Ο νέος αυτός μετά την πλήρη θεραπεία του, ηρθε στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, όπου συνάντησε τον ηγούμενο πατέρα Χριστόδουλο και αφού του διηγήθηκε το περιστατικό του ατυχήματός του εξεδήλωσε την επιθυμία να γίνει μοναχός.

Πράγματι εκεί ο γέροντας μετά την απαραίτητη δοκιμασία τον έκειρε μοναχό και του έδωσε το πατερικό όνομα «Σωφρόνιος».

Σήμερα είναι ένας ευλαβής μοναχός, ο οποίος δεν έπαυσε ποτέ να διηγείται την παράξενη συνάμα και ψυχωφελή αυτή ιστορία της ζωής του.

Στη συνέχεια αναχώρησε για ένα ησυχαστήριο στην Καστοριά όπου ήταν και η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Μεσογαίας Νικόλαος: «Ήρθε η ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε»



«Το Ευρωπαϊκό όραμα μετατράπηκε σε εφιαλτικό όνειρο. Οι πολιτικές υποσχέσεις μεταμφιέστηκαν σε ανόητα ψέματα, ακατανόητα επιχειρήματα και αδικαιολόγητες επιλογές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο σημείωμα του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Ο κ. Νικόλαος για ακόμη μια φορά στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας, ότι «Κάναμε το λάθος να ελπίσουμε εκεί που δεν έπρεπε. Κάναμε τον κόπο να ψηφίσουμε αυτούς που δεν αξίζουν. Κάνουμε το έγκλημα να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Τελικά ούτε κυβέρνηση βλέπουμε ούτε αληθινούς ηγέτες και άρχοντες διακρίνουμε ούτε λύσεις διαφαίνονται».

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του Μητροπολίτη:

Πέρασε η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, γιορτάσαμε το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου και ήδη ολοκληρώνεται και το Πεντηκοστάριο. Γιορτές γεμάτες νόημα, ευκαιρίες πλημμυρισμένες από επαγγελίες χαράς και ελπίδας, χαραγμένες από αλήθεια και προοπτική πνευματικής ελευθερίας.

Αλήθειες όπως η ψηλάφηση του Θεού από τον Θωμά, η θέα του Αναστάντος από τις Μυροφόρες, η συνάντησή Του με τους μαθητές, η συνομιλία και η φανέρωσή Του με τους δύο προς Εμμαούς, η έκχυση του Αγίου Πνεύματος που γιορτάζουμε σήμερα, προσφέρονται όχι για να τις ακούσουμε ως ιστορικές περιγραφές, ούτε για να τις παραδεχθούμε ως θρησκευτικά ιδεολογήματα, αλλά για να τις πιστεύσουμε και να διηθήσουν όλες τις λεπτομέρειες της ζωής μας.

Αυτός είναι ο κόσμος του Θεού που η Εκκλησία μας προτείνει για τον καθένα μας χωριστά και για όλους μαζί ως κοινωνία και ως οικουμένη.

Δίπλα σε αυτήν την πρόταση ζωής και ήθους στέκεται η θλιβερή εμπειρία της κοσμικής πραγματικότητος, όπως τη ζούμε στις μέρες μας. Μια κατάσταση χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς φως.

Η ανθρώπινη αποτυχία σε όλη της την έκταση. Το οικονομικό σύστημα σε κατάρρευση. Το Ευρωπαϊκό όραμα μετατράπηκε σε εφιαλτικό όνειρο.

Οι πολιτικές υποχέσεις μεταμφιέστηκαν σε ανόητα ψέματα, ακατανόητα επιχειρήματα και αδικαιολόγητες επιλογές. Ένας κόσμος δίχως τόλμη και ηρωϊσμό, δίχως εξυπνάδα και πρωτοτυπία, δίχως ποιότητα και πειστικότητα, δίχως πνεύμα και ζωή.

Ο ψευτοθεός της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων εκφυλίσθηκε σε δικαίωμα εκλο-γικής επιλογής ανάμεσα σε καταστροφικά σενάρια και σε ανίκανους διαχειριστές της καθημερινότητάς μας.

Την ιστορική δόξα του παρελθόντος μας τη διαδέχθηκε ο παγκόσμιος διασυρμός μας και οι συνεχείς απειλές. Το μόνο που πλέον γεννά η χώρα μας είναι αδιέξοδα και αναξιοπιστία, ασυνεννοησία και ακυβερνησία.

Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν, τα επιδόματα αφαιρέθηκαν, τα χρέη αυξήθηκαν, τα σπίτια μας φορολογήθηκαν, τα συσσίτια πλήθυναν, η φτώχεια και η ανέχεια περίσσεψαν, οι άνεργοι συναγωνίζονται σε αριθμούς τους εργαζόμενους, οι γέροντες αγωνιούν, οι νέοι ξενητεύονται, οι αναπνοές μας περιορίσθηκαν, οι ελπίδες μας στέρεψαν, τα οράματα πέθαναν.

«Τα γαρ έθνη και οι βασιλείς οίτινες ου δουλεύσουσί σοι απολούνται» (Ησ. ξ 12) και «φυλή ανόμων ερημωθήσεται» (Σοφ. Σειράχ ιστ 4). Αυτό παθαμε.

Εγκαταλείψαμε τον Θεό και ζούμε την ερήμωση και την απώλειά μας. Η παιδεία μας χωρίς αγωγή, η ιστορία μας χωρίς δόξα, η Εκκλησία μας χωρίς ομορφιά, η ζωή μας χωρίς αλήθεια, η πορεία μας χωρίς αξία. Αυτή είναι η αιτία του σημερινού μας καταντήματος. Και δεν το έχουμε καταλάβει. Το γκρέμισμα των πνευματικών θεμελίων μας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Κάναμε το λάθος να ελπίσουμε εκεί που δεν έπρεπε. Κάναμε τον κόπο να ψηφίσουμε αυτούς που δεν αξίζουν. Κάνουμε το έγκλημα να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Τελικά ούτε κυβέρνηση βλέπουμε ούτε αληθινούς ηγέτες και άρχοντες διακρίνουμε ούτε λύσεις διαφαίνονται. Όπως γράφει κάπου ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «ο πλους εν νυκτί, πυρσός ουδαμού, Χριστός καθεύδει», η πορεία μας είναι στο σκοτάδι, φως πουθενά, και ο Χριστός κοιμάται...

Όχι, όμως αγαπητοί μου, αδελφοί∙ ο Χριστός δεν κοιμάται. Εμείς βυθι- σθήκαμε σε λησμοσύνη και σε βαθύ ύπνο. Εμείς κοιμόμαστε. Γι’ αυτό «ώρα ημάς εκ του ύπνου εγερθήναι» (Ρωμ. ιγ 11).

Καιρός να ξυπνήσουμε. Η μέρα δεν θα έρθει από μόνη της. Αυτή τη μέρα θα την φέρουμε εμείς∙ και μάλιστα όχι τόσο με τα σωστά έργα η τις ορθές επιλογές μας, όσο με την ομολογία της πίστης και την προσευχή μας.

Οι κοσμικές πολιτικές επιλογές προσδοκούν «πότε θα κάνει ξαστεριά»∙ δεν μπορούν να μας βγάλουν από τη νύχτα, ελπίζουν σε αστεράκια. Εμείς προσδοκούμε ημέρα με ήλιο, τον Ήλιο της δικαιο-σύνης.

Δεν προσδοκούμε έναν θεό που θα μας λύσει τα επίγεια προβλήματα για να Τον ξαναξεχάσουμε∙ ούτε θα αμνηστεύσει τα λάθη μας για να τα επαναλάβουμε. Πιστεύουμε στον Χριστό, στον αληθινό Θεό για να δεχθεί τη μετάνοιά μας και την πίστη μας, για να τις ποτίσει με τη χάρι Του και έτσι να φανερώσει την παρουσία Του.

Ναι! Είναι δυνατόν μέσα από το σημερινό κατάντημα να προκύψει δόξα και μεγάλη ευλογία, διότι «Μακάριον έθνος ου εστι Κύριος ο Θεός αυτού» (Ψαλμ. λβ 12)∙ μακάριο και ευλογημένο είναι το έθνος που έχει τον αληθινό Θεό ως Κύριό Του.

Αυτή είναι μια αιώνια αλήθεια που δεν ερμηνεύεται τόσο λογικά, όσο επαληθεύεται ιστορικά και δικαιολο-γείται πνευματικά. Ο δρόμος του Θεού παραμένει πάντα ανοιχτός.

Ήρθε η ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε. Ας αρχίσουμε με εκτενείς προσευχές και λιτανείες.

Όχι για να γλιτώσουμε από την καταστροφή. Όχι για να μας απαλλάξουν από τα μνημόνια. Όχι για να μας σβήσουν τα χρέη. Όχι για να μειωθεί η ανεργία. Όχι για να ξεφύγουμε την χρεωκοπία. Αυτά ξέρει ο Θεός αν και πως και πότε θα τα φτιάξει.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρώτον∙ όσοι αληθινά πιστεύουμε να μετανοήσουμε.

Να μετανοήσουμε διότι Τον ξεχάσαμε, διότι Τον εγκαταλείψαμε, Τον περιφρονήσαμε, Τον πολεμή-σαμε, απορρίψαμε τον δρόμο και τις εντολές Του. Ακόμη και όσοι Τον ομολογούμε, δυστυχώς επιλέξαμε να ζήσουμε χωρίς τη δύναμή Του.

Καλούμαστε να Τον δοξάσουμε όχι για τις επίγειες χαρές μας. Δεν υπάρχουν πλέον τέτοιες.

Να Τον δοξάσουμε για την παρουσία και την αλή-θεια Του, για το έλεος και την αγάπη Του∙ για τη μακροθυμία Του.

Καλούμαστε να Τον ομολογήσουμε σήμερα. Να ομολογήσουμε ότι «ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου Θεού ημών μεγαλυνθησόμεθα» (Ψαλμ. ιθ 8). Ελπίδα μας και επιστηριγμός μας είναι το όνομα του Θεού και μόνον.

Αυτός είναι το μέλλον μας και η προοπτική μας.

Και τέλος, καλούμαστε να ζητήσουμε ο Κύριος να αναδείξει άρχοντες ικανούς να αναλάβουν τις ευθύνες του τόπου μας, την προστασία της ιστορίας μας, τον σεβασμό της πίστης και της παράδοσής μας∙ ηγέτες με φόβο Θεού, με νουν Χριστού, ανιδιοτελείς πατριώτες με ξεκάθαρη προαίρεση, πολιτική σύνεση και ηρωική βούληση, διότι τέτοιους χρειαζόμαστε, μόνο τέτοιους μπορούμε να ψηφίσουμε και τέτοιους μόνο αξίζει αυτό που ονομάζεται Ελληνική ταυτό-τητα και Ορθόδοξη συνείδηση.

Παράλληλα, η δική μας γενιά, που και αυτή φαίνεται ανίκανη να υλο-ποιήσει το Τάμα των προγόνων μας, πρέπει οπωσδήποτε να το ανανεώσει με ένα νέο Τάμα. Τώρα που πεινάμε, τώρα να κτίσουμε τον ναό του Τάματός μας.

Όπως η Ορθόδοξη Αλβανία στο κέντρο των Τιράνων αυτές τις μέρες εγκαι-νιάζει το Πνευματικό Κέντρο της πίστης της, όπως οι Σέρβοι στο Βελιγράδι, οι Ρουμάνοι στο Βουκουρέστι και οι Ρώσοι στη Μόσχα, πρόσφατα μέσα στη φτώχεια τους έκτισαν τους ναούς του Σωτήρος και των Αγίων τους, κατά μείζονα λόγο εμείς τώρα πρέπει να εκπληρώσουμε το παλιό και το σύγχρονο Τάμα μας. Αυτό αξίζει περισσότερο και από τις προσευχές μας.

Γιατί τις συνοδεύει και με έργα. Σήμερα πρέπει να δείξουμε ότι περισσότερο από το να συντηρήσουμε το σώμα μας έχουμε ανάγκη να ζωογονήσουμε την πίστη μας.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι η υλική τροφή, αλλά η σχέση μας με το πρόσωπο του Χριστού.

Αυτό που αποτελεί τη δοκιμασία μας δεν είναι η φτω-χεια και η πείνα μας, αλλά η αποξένωση από τον Θεό και η στέρησή Του.

Σας καλώ λοιπόν όλους, αγαπητοί μου αδελφοί, όσοι συμμερίζεστε αυτή την ανάγκη, όσοι συντηρούμε ψήγματα πίστης μέσα μας, να επιρρίψου-με την ελπίδα μας «επί τον Κύριον», λιτανεύοντες και προσευχόμενοι.

Να ομολογήσουμε με συντριβή την απομάκρυνσή μας από το θέλημα του Θεού και τη διάθεση της επιστροφής μας στην αδιάψευστη ελπίδα Του∙ στα δωμάτιά μας μόνοι με δάκρυα στα μάτια, στους ναούς μας όλοι μαζί με προσευχές και ολονύκτιες δεήσεις, ενδεχομένως στους δρόμους και στις πλατείες με κεριά και λαμπάδες.

Αυτά δεν είναι άγνωστα στην ιστορία μας, είναι δοκιμασμένοι δρόμοι στη ζωή του Έθνους και της Εκκλησίας μας.

Η ελπίδα μας, αδελφοί μου, δεν βρίσκεται στις εκλογές της 17ης Ιου-νίου -εκεί ίσως βρίσκεται μέρος μόνον της ευθύνης μας.

Το σύνολο των ελπίδων μας βρίσκεται στη σημερινή εορτή της Πεντηκοστής. Γιατί στα αυτιά μας ηχεί η προτροπή του προφητάνακτος Δαβίδ: «Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας επί υιούς ανθρώπων οις ουκ εστι σωτηρία» (Ψαλμ. ιμε 3).

Γιατί δεν πιστεύουμε σε πολιτικούς που αλλάζουν τις υποσχέσεις τους, αλλά στο Πανάγιο Πνεύμα που αλλοιώνει τους μαθητές και «πανσόφους τους αλιείς αναδεικνύει».

Όχι σε αυτούς που διχασμένοι δεν μπορούν να φτιάξουν μια κυβέρνηση, αλλά σε Αυτόν που «εις ενότητα πάντας καλεί».

Όχι στην αλαζονική σύγχυση της σύγχρονης Βαβέλ, αλλά στην καθαρότητα του θελήματος του Θεού. Όχι στις άκαρπες προσπάθειες των ηγετών αυτού του κόσμου, αλλά στην παγκαρπία του Αγίου Πνεύματος.

«Αδελφοί, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε» (Α Κορ. ιστ 13)

«Ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών»