Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

H 11η Σεπτεμβρίου σε εικόνες


Η σύγκρουση, τα συντρίμμια, ο τρόμος και οι στιγμές ηρωισμού. Οι πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες και βίντεο της 11ης Σεπτέμβρη αλλά και ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο (Vids+Pics)
Χιλιάδες  φωτογραφίες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την επίθεση των δίδυμων πύργων.
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα κατέγραψαν την επίθεση, τους τρομαγμένους ανθρώπους, τα ερείπια.. τα σωστικά  συνεργεία.
Τα 102 λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο

Καπνοί από τον βόρειο πύργο.
Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:30 π.μ. τοπική ώρα.
Vical Kapoor
Το αεροπλάνο της  united airlines πτήση 175, την ώρα που πλησιάζει τον νότιο πύργο.
Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα. Η σύγκρουση μεταδίδεται σε απευθείας μετάδοση, καθώς ήδη τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
Robert Clark

Το αεροπλάνο της  united airlines πτήση 175, λίγο πριν πέσει στο νότιο πύργο.
Carmen Teylor
Η μεγάλη τρύπα..
Debra Rothenberg
9:29 H ώρα της πτώσης του νότιου πύργου
Amy Sancetta
10:28 Η πτώση του Νότιου Πύργου
Helena Selingnam
Η τραγωδία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων

Gulmara Samoilova

Debra Rothenberg
Tomas Monaster
David Handschuh
Susan Watts
Susan Watts
Michael Schwartz
Matt Moyer
Tomas Monaster
Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: Πύργοι σε ερείπια

Alex Fuchs

Todd Maisel
Corey Sipkin
David Burns
David Burns
Alex Fuchs
Andrew Savulish
Shawn Balwin
Todd Maisel

Τα σκυλιά στα συντρίμμια των Διδύμων Πύργων

Αεροφωτογραφίες από την καταστροφήΦωτογραφίες από το πρακτορείο Reuters


Βίντεο
Η πτώση των πύργων από ψηλά.
Ένα σπάνιο βίντεο από την επίθεση των δίδυμων πύργων της 11της Σεπτεμβρίου του 2001 έρχεται στο φως της δημοσιότητας 10 χρόνια μετά την επίθεση.
Το 17λεπτο βίντεο ντοκουμέντο είναι τραβηγμένο από το ελικόπτερο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του νομού περί  ελευθερίας της πληροφόρησης, η οποία από το 1966 απαιτεί από αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους.
Κατά τη διάρκεια του βίντεο βλέπουμε αρχικά την πτήση του ελικοπτέρου γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου  που φλέγεται.
Στο 4:08  παρατηρούμε τις αντιδράσεις από την  κατάρρευση του Νότιου πύργου, ενώ στο 12:33   βλέπουμε την κατάρρευση του Βόρειου πύργου.
Οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου δείχνουν σοκαρισμένοι από την καταστροφή, ωστόσο είναι σίγουρα πολύ πιο τυχεροί από τους ανθρώπους που βλέπουμε να τρέχουν πανικόβλητοι γύρω από τα κτίρια.
Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δύο επιβατηγά αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών United Airlines και American Airlines, τα οποία είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες, έπεσαν επάνω στον Βόρειο και τον Νότιο πύργο, με μικρή σχετικά διαφορά χρόνου.
Ακολούθησε η κατάρρευσή του Βόρειου πύργου σε 1 ώρα και 42 λεπτά μετά την πρόσκρουση και του Νότιου πύργου σε 56 λεπτά μετά την πρόσκρουση, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες πολίτες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πέντε γειτονικά κτίρια.
Για την επίθεση κατηγορήθηκε η Αλ-Κάιντα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, το κυνήγι του οποίου έδωσε αφορμή για την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.


Ηχητικό ντοκουμέντο που σοκάρει..
Το βίντεο που θα δείτε σοκάρει. Όχι τόσο με την εικόνα όσο με τον ήχο. Ένας από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στον Βόρειο πύργο την 11η Σεπτεμβρίου, επικοινωνεί με την πυροσβεστική και εκλιπαρεί για βοήθεια. Παρακολουθήστε και ακούστε λεπτό προς λεπτό τις αγωνιώδεις κλήσεις του, μέχρι τη στιγμή που ο πύργος καταρρέει.
Ο Κέβιν Κόσγκροουβ, βρέθηκε στους Δίδυμους πύργους την πιο ακατάλληλη μέρα, την χειρότερη στιγμή. Όταν το αεροπλάνο προσέκρουσε βρισκόταν σε κάποιο γραφείο στον 105ο όροφο μαζί με άλλους.
Το αρχικό σοκ διαδέχθηκε το ένστικτο της επιβίωσης. Ο Κέβιν Κόσκροουβ, δεν ήθελε να πεθάνει έτσι. Νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τη γυναίκα του που έβλεπε το περιστατικό στην τηλεόραση και την είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν καλά και ότι μόλις είχε βγει από τους Πύργους: "Μην ανησυχείς, μόλις βγήκα...." της είπε ψέμματα για να την καθησυχάσει.
Όσες προσπάθειες και εάν έκανε να φτάσει στο κλιμακοστάσιο και να κατέβει, ήταν άκαρπες. Το κτίριο είχε σχεδόν κοπεί στα δύο. Η πυρκαγιά που είχε προκληθεί από την κηροζίνη του αεροπλάνου φούντωνε συνέχεια και έλιωνε τα μέταλλα. Ο τόπος γέμιζε ασφυκτικά πυκνούς καπνούς.
Ο Κέβιν δεν μπορούσε ούτε να δει πλέον, αλλά ούτε και να αναπνεύσει. Μπήκε σε ένα γραφείο, και τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική. Οι διάλογοι είναι οι τελευταίοι της ζωής του. Το ξέρει και πανικοβάλλεται. Η γυναίκα στο κέντρο της πυροσβεστικής κάνει ότι μπορεί να απαλύνει και να ηρεμήσει τον πανικό που τον καταλαμβάνει. Κάποια στιγμή το κτίριο καταρρέει... Εκείνη τη στιγμή ο Κοσκρόουβ ουρλιάζει απεγνωσμένα... Η τηλεφωνική γραμμή κόβεται...
Το τηλεφώνημα ξεκινάει με την γυναίκα από την Πυροσβεστική να τον ρωτάει από ποιο τηλέφωνο την καλεί.
"Δεν μπορώ να δω καλά. Είναι το 441-2623" λέει ο Κόσκροουβ. "Αυτό το νούμερο είναι στο βορειοδυτικό τμήμα του πύργου, σωστά;" λέει η γυναίκα.
"Σωστά" απαντά ο εγκλωβισμένος. Κάθε λεπτό που περνάει η ατμόσφαιρα γεμίζει καπνούς. Ακούστε τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνει να αναπνέυσει.
"Κυρία μου, είμαστε δύο εγκλωβισμένοι στο γραφείο και δεν είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε" λέει στο κέντρο της Πυροσβεστικής. "Το καταλαβαίνω κύριε, κάντε λίγο υπομονή σας παρακαλώ, προσπαθώ να ενημερώσω τα συνεργεία μας για το που ακριβώς βρίσκεστε για να έρθουν"
Ο Κόσκροουβ φτάνει στα όρια του: "Σας παρακαλώ βιαστείτε. Υπάρχει παντού καπνός παρακαλώ κάντε κάτι. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ άσχημη" "Κάνουμε ότι μπορούμε κύριε, ερχόμαστε να σας απεγκλωβίσουμε"
"Σας παρακαλώ, έχω μικρά παιδιά, κάντε κάτι" λέει στα όρια πανικού ο εγκλωβισμένος Η γυναίκα στο κέντρο ξέροντας ότι δύσκολα θα απεγκλωβιστεί ο Κόσγκροουβ, ξέροντας ότι εκείνη θα είναι ο τελευταίος άνθρωπος που του μιλάει, αποφασίζει να μείνει στη γραμμή και να απαλύνει τον πόνο του: "Κύριε θα μείνω εδώ δίπλα σας μέχρι να σας απεγκλωβίσουν."
"Είναι εύκολο να το λες, ενώ είσαι στο γραφείο με τον κλιματισμό σου και όχι εδώ που όλα καίνε και δεν μπορώ να αναπνεύσω" της απαντά.

Εντυπωσιακό βίντεο... από τη Nasa

Reuters
Μονταρισμένο βίντεο του Πρακτορείου Reuters με στιγμές που έμειναν στην ιστορία

Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου