Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

7 κατοικίες απόλυτα ενσωματωμένες στη φύση


Είτε πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο τοπίο, ένα πυκνό δάσος ή μια άνυδρη έρημος, δεν είναι λίγες οι φορές που η αρχιτεκτονική ενσωματώνεται πλήρως στο φυσικό περιβάλλον, με τις  κατοικίες να αποτελούν τμήμα της φύσης, ακόμη και συνέχειά της σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο σύνολο, με τις κατοικίες να μιμούνται ουκ ολίγες φορές τις μορφές της φύσης που τις περιβάλλουν, βράχια, λόφους, δέντρα… Στο πλαίσιο αυτό, 9 απίθανες κατοικίες «συστήνονται» ως οι απόλυτα εναρμονισμένες με τη φύση!
1. The Pierre, San Juan Islands, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ (2010)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Mετά από μια γρήγορη ματιά στο εξωτερικό αυτού του 2.200 τετραγωνικών Μέτρων σπιτιού ανάμεσα στα βράχια, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι το κτίριο όχι μόνο δεν «συγκρούεται» με τη φύση, αλλά την «υποστηρίζει» με την εμφάνισή του εκεί στο έπακρο. «Pierre», άλλωστε σημαίνει «πέτρα» στα Γαλλικά, και δεν είναι βέβαια τυχαία ονομασία, αφού το σπίτι είναι πλήρως ενσωματωμένο στους τεράστιους βράχους της περιοχής.
2. Casa do Penedo, Fafe Mountains, Πορτογαλία (1974)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Αυτό που φαίνεται να είναι μια αριστοτεχνική δουλειά στο Photoshop είναι στην πραγματικότητα μια καταπληκτική κατοικία «σφηνωμένη» ανάμεσα σε ογκόλιθους. Η Casa do Penedo  (ή «House of Stone») φαίνεται να ταιριάζει σχεδόν απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον, ενώ στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και μία πισίνα!
3. Joshua Tree Boulder House, Καλιφόρνια, ΗΠΑ (2009)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Δεσπόζει στη μέση της ερήσου, σε ένα οικόπεδο 2,5 και πλέον στρεμμάτων,ανάμεσα σε «τεχνητούς» ογκόλιθους και δέντρα, τα οποία δημιουργήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο προκειμένου να ενσωματωθεί πλήρως η ξύλινη κατοικία στο φυσικό περιβάλλον. Ειδικά επιλεγμένα φυτά καλλιεργήθηκαν στον κήπο, ενώ τα μεγάλα βράχια είναι αποτέλεσμα προσεκτικής κατασκευής με σκυρόδεμα. Ένα φιλικό προς το περιβάλλον «καταφύγιο της ερήμου», που πουλήθηκε στους τυχερούς ιδιοκτήτες του για 1,3 εκατομμύρια δολάρια.
4. Flintstones House, Μαλιμπού, Καλιφόρνια, ΗΠΑ (2005)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Σε μια βουνοκορφή στο Μαλιμπού δεν μπορείς παρά να ξεχωρίσεις ένα παράδοξο σπίτι, που θυμίζει καταπληκτικά την κατοικία των Flintstones μέσα και έξω. Ο αρχιτέκτονας Phillip Jon Brown είπε στο CNN ότι «ο προϊστορικός σχεδιασμός του σπιτιού υπαγορεύεται από τις περιστάσεις», δηλαδή με απλά λόγια, από την ιδιαιτερότητα των ιδιοκτητών που ήθελαν να ζήσουν το δικό τους… παιδικό όνειρο από τα ομώνυμα κινούμενα σχέδια!
5. Low Impact Woodland Home, Ουαλία (2005)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από τα σπίτια που έχουν εμπνευστεί άμεσα και έμμεσα από τον Frank Lloyd Wright, απόλυτα ενσωματωμένο στο φυσικό περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα στη «Μέση Γη» των Hobbit! Χτισμένο εξ ολοκλήρου… στο χέρι, με ελάχιστα εργαλεία, πολύ λίγα χρήματα και πρωτίστως φυσικά υλικά, αποτελεί το επίκεντρο μιας οικογένειας «που θέλει να ζει σε αρμονία τόσο με τη φύση όσο και με τους εαυτούς τους», όπως επισημαίνει η σχεδιάστρια.
6. Shell House, Μεξικό (1997)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Με αρχιτεκτονική… έμπνευση τόσο από τον Μπομπ Σφουγγαράκη όσο και από τον Αντόνι Γκαουντί, η εν λόγω κατοικία μοιάζει με κοχύλια βγαλμένα από τις τοπικές παραλίες που υπα΄ρχουν ολόγυρα. Με εκπληκτική θέα στον ωκεανό της Καραϊβικής αλλά και μια ιδιωτική πισίνα για τους ενοίκους, η διαμονή μοιάζει εδώ να είναι ένα κομμάτι από την καθημερινότητα της… πριγκίπισσας Ariel των παιδικών παραμυθιών!
7. Fallingwater House, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ (1937)
perierga.gr - 7 κατοικίες πλήρως ενσωματωμένες στη φύση
Είναι ένα από τα διασημότερα και εμπνευσμένα σπίτια που έγιναν ποτέ, αν σκεφτεί κανείς τη χρονολογία της κατασκευής του (1937) αλλά και τον δημιουργό του, που δεν είναι άλλος από τον Frank Lloyd Wright, σπουδαίο αρχιτέκτονα και υπέρμαχο της οργανικής αρχιτεκτονικής. Με έναν καταρράκτη να ρέει στο ισόγειο και ένα ποτάμι να περνάει δίπλα του, το σπίτι αποτέλεσε άριστο εξοχικό καταφύγιο του Αμερικανού μεγιστάνα J. Edgar Kaufmann και της οικογένειάς του αλλά και ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο επιτυχημένα εξώφυλλα στο αμερικανικό περιοδικό «Time». Από το 1964 λειτουργεί πλέον ως μουσείο με την ονομασία «National Historic Landmark», ενώ συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου